Lato w pełni – więcej witaminy D

Ostatnio bardzo często mówi się o witaminie D. Dlaczego  właśnie ona jest tak ważna dla naszego organizmu? 

Nazywana jest witaminą „słońca” lub „życia”. Niestety okazuje się ,że mamy jej o wiele za mało niż nasz organizm potrzebuje. Poniekąd ma to związek ze sposobem jej pozyskiwania przez człowieka. Wytwarzana jest pod wpływem słońca,a dokładnie powstaje z cholesterolu kiedy wystawiamy ciało na promienie  słoneczne. Tak naprawdę jest ona hormonem steroidowym,niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Rozpuszcza się w tłuszczach stąd też jej obecność w produktach obfitujących w te składniki pokarmowe.Warto zaznaczyć, iż najkorzystniej działa w postaci naturalnej ,dostarczanej wraz z pożywieniem.

Szczególnie obfitują w nia następujące produkty żywnościowe:

  • ryby:miecznik,łosoś,tuńczyk
  • wątroba wołowa
  • sery żółte
  • jajka
  • mleko.

Niestety ilości zawarte w żywności nie są  dla nas wystarczające, stąd też  potrzeba suplementacji. Ponadto klimat nie „ułatwia sprawy”, gdyż  większość roku stanowią dni pochmurne więc trudniej wytworzyć odpowiednia dawkę witaminy samemu. Oczywiście przesadna ekspozycja na słońce jest wręcz niebezpieczna dla zdrowia. Wiąże się z ryzykiem wystąpienia oparzeń słonecznych a co za tym idzie może doprowadzić do rozwoju groźnych chorób,do których należy czerniak skóry-najbardziej niebezpieczna postać nowotworu.

Średnio około 40% populacji cierpi na niedobór witaminy  D z czego większość stanowią starsze osoby.Jednak to już w wieku niemowlęcym, konieczne jest podawanie witaminy D w postaci kropelek. Ma to na celu zapobieganie poważnym konsekwencjom zdrowotnym w układzie kostnym. Ponadto bardzo często jej niedobór rzutuje na ogólny rozwój dziecka.

Najczęstszym powikłaniem awitaminozy witaminy D jest krzywica. Dotyczy dzieci od drugiego miesiąca do trzeciego roku życia.

Pierwszymi objawami tej choroby są:

  • utrata łaknienia
  • drażliwość
  • zwiększona potliwość
  • niepokój
  • skłonność do zaparć
  • opóźnione zarastanie ciemiączka
  • napady drgawek
  • niedokrwistość
  • płaskostopie
  • opóźnione wyrzynanie pierwszych ząbków.

W celu rozpoznania przeprowadza się badanie RTG oraz badania krwi.Jesli chodzi o leczenie krzywicy u malucha, stosuje się zwiększone indywidualnie dawki witaminy D. Oczywiście należy zadbać aby w diecie dziecka nie zabrakło tłuszczów,które są niezbedne dla przyswojenia witaminy. Efekt terapii jest widoczny najczęściej po kilku miesiącach leczenia.

Kolejnym objawem niedoboru wit.D może być osteopenia,a w późniejszym czasie osteoporoza czyli rozmiękanie  kości. Przypadłość ta dotyka głównie kobiet około 50-go roku życia ,ale zdarza się, że chorują mężczyźni. U pań  ma to ścisły związek z gospodarką  hormonalną, wtedy bowiem poziom estrogenów spada pociągając za sobą zmniejszone wchłanianie wapnia i fosforu a tym samym obniża się też ilość  witaminy D. Każda ciąża niesie za sobą bagaż huśtawek hormonalnych,a  maluch rozwijający się w łonie matki potrzebuje  w szczególnośći budulca dla swojego kośćca „podbierając” od mamy ważne składniki.Właśnie w tym okresie ważne jest aby kobieta dbała o swoja dietę również  pod kątem zawartości witaminy D. W związku z tym ,panie są bardziej predysponowane  i narażone  na złamania i pęknięcia kości nawet podczas dość lekkich urazów.W takich przypadkach bezwzględnie musi nastąpić podaż preparatów wapnia, które zawierają również większe dawki witaminy D.

Witamina D ma także udowodnione działanie przeciwdepresyjne.Powoduje łagodne obniżenie nasilonych objawów depresji,która szczególnie uaktywnia się w porze szarych,jesiennych dni.

W celu uzupełnienia poziomu witaminy D zalecane jest przede wszystkim umiarkowane przebywanie na słońcu-oczywiście mając na myśli miesiące letnie wykluczamy najbardziej niekorzystne godziny(11-15) oraz podaż  suplementów  doustnych w zwiększonych dawkach.

Dla dorosłych optymalna dawka wynosi 200IU co odpowiada 5 mikrogramom i stanowi 100% dziennego zapotrzebowania organizmu.Jest to norma ustalona przez Krajową Radę Suplementów i Odżywek według norm Unii Europejskiej.

Według polskiej normy z 1997 roku zaleca się następujące spożycie:

  • niemowlęta i dzieci do ukończenia pierwszego roku życia 20 mikrogramów(800IU)
  • dzieci 1-9 lat 15 mikrogramów(600IU)
  • wszyscy powyżej 10 roku życia 10 mikrogramów(400IU).

Jak wiadomo niedobór ale też nadmiar szkodzi. Toksyczność witaminy D zdarza się bardzo rzadko i tylko w przypadku stosowania bardzo wysokich dawek(powyżej 2500 mikrogramów) przez bardzo długi czas.Niemniej jednak,aby uzyskać  pewność czy potrzebujemy suplementacji w postaci kapsułek czy kropli ,niezbędne jest wykonanie badan krwi,w celu oznaczenia jej dokładnego poziomu w naszym organizmie.